WooCommerce installeren, een korte handleiding
10 december 2019 · WooCommerce, WordpressHeb je al een WordPress site en wil je graag aan de slag om ook zelf producten te gaan verkopen? Met Woocommerce voeg je in een handomdraai een volledige webwinkel toe aan je website. In deze handleiding leer je hoe je WooCommerce installeert en configureert in een bestaande WordPress site.
De WooCommerce plugin installeren
WooCommerce is – zoals er zoveel zijn – een plugin en die moeten we uiteraard eerst installeren.
Ga in je WordPress website naar plugins en klik vervolgens op nieuwe plugin. Zoek in de zoekbalk naar “WooCommerce”. Als het goed is, is het een van de eerste resultaten. Hieronder zie je hoe de plugin eruit ziet.
Klik op nu installeren en wacht tot de plugin is geïnstalleerd. Vervolgens kun je plugin met een druk op de knop activeren.
Gefeliciteerd! Je hebt WooCommerce geïnstalleerd :-). Viel wel mee toch?
Als je voor de eerste keer WooCommerce installeert krijg je automatisch na installatie een “wizard”. Daarmee kun je de basis informatie over je nieuwe winkel instellen. Hieronder loop ik de stappen met je door.
De WooCommerce installatie wizard doorlopen
Voordat je WooCommerce kunt gebruiken is het belangrijk om de plugin ook nog te configureren. Dat houdt in dat je de zogenaamde “wizard” doorloopt om alle standaardinstellingen goed te zetten. Daarna kan je aan de slag met de verkoop van producten.
Wizard – stap 1
Bij stap 1 vul je de basis informatie van je winkel in. Hier gaat het om adres, land en de valuta die je wil gebruiken. Klik op de paarse knop onderaan om naar de volgende stap te gaan.
Wizard – stap 2
Je krijg in bijna alle gevallen nu een pop-up te zien waarin wordt gevraagd of WooCommerce jouw site mag analyseren en gebruiken om de WooCommerce software te verbeteren. Ik kies er altijd voor om dit niet toe te staan. Ik heb namelijk niet graag dat er wordt meegekeken zonder dat ik weet wat er precies word bekeken.
Wizard – stap 3
Stap 3 gaat over de betaalmethodes die je aan wil bieden aan de klanten in je shop. Standaard biedt WooCommerce Stripe, Klarna en PayPal aan. Dit zijn drie bekende en ook eenvoudige betaalmethodes. Toch kies ik ervoor om ze niet te gebruiken. Mijn klanten raad ik altijd aan om te werken met Mollie. Zij vragen namelijk geen maandelijks bedrag, je betaald echt per afgeronde transactie. Daarnaast zijn ze een Nederlands bedrijf, voldoen aan alle Nederlandse wetgeving en daar waar Stripe en Paypal Amerikaanse bedrijven zijn, is Mollie gericht op de Nederlandse markt.
Wil je dus geen gebruik maken van Stripe, Klarna of PayPal? Vink dan de betaalmethodes uit. Je kunt later heel makkelijk andere betaalmethodes toevoegen. Ga door naar de volgende stap.
Wizard – stap 4
Nu vraagt Woocommerce om andere integraties te installeren, zoals een koppeling met Facebook, Mailchimp en een speciaal admin Dashboard. Ik vink deze ook altijd uit, omdat ik niet altijd gebruik wil maken van die betreffende diensten. Ook hier geldt: later kun je de integraties/plugins nog heel eenvoudig installeren.
Ga door naar de volgende stap.
Wizard – stap 5
Nu vraagt de wizard of je gebruik wil maken van Jetpack, dat is software met extra functionaliteiten voor WooCommerce. Zelf ben ik geen fan van Jetpack en kun je met andere plugins hetzelfde bereiken. Dus ik pas altijd bij deze stap.
Kies je ervoor om Jetpack te installeren? Dan klik je op de grote paarse knop in het midden.
Jetpack niet installeren? Dan moet je even naar onder scrollen, daar zie je heel klein staan “Deze stap overslaan”. Klik daarop om Jetpack niet te installeren en naar de laatste stap te gaan.
Wizard – stap 6
De laatste stap! Je bent in principe klaar met de Wizard en je kunt nu aan de slag met je webwinkel. In deze stap kun je eenvoudig de vervolgstappen nemen. Je kunt terug naar het WordPress dashboard of je kunt nu meteen een product aanmaken.
WooCommerce is geïnstalleerd!
Nu je alle stappen hebt doorlopen is het installeren van WooCommerce gelukt. Proficiat 🙂 Je kunt nu aan de slag om je site te vullen met producten, om andere betaalmethodes te installeren of om de instellingen nog aan te passen.
Let op dat je nog wel een aantal zaken moet instellen zoals de belasting en de e-mail notificaties! Ook moet je zorgen dat jouw klanten daadwerkelijk kunnen afrekenen in jouw shop. We hebben een handige handleiding voor je geschreven waarin we uitleggen hoe je dat via Mollie kunt doen.
Mochten er vragen zijn over het installeren van WooCommerce? Neem dan even contact met ons op. Dan helpen we je graag verder.
[…] je WooCommerce hebt geïnstalleerd is het wel zo handig als klanten jouw producten ook daadwerkelijk af kunnen rekenen. Standaard […]