Waarom redirects enorm belangrijk zijn

8 februari 2022 · SEO, Websites, Wordpress

Wellicht heb je er wel eens van gehoord, zogenaamde redirects. Met een redirect zorg je ervoor dat verkeer op de ene pagina wordt doorgestuurd naar een andere pagina. Dat kan binnen dezelfde website, maar ook van de ene website naar de andere.

Wat is een redirect?

Een redirect, in het Nederlands een verwijzing, is een methode om het verkeer van de ene pagina door te sturen naar een andere pagina binnen dezelfde, of een andere website. Zo voorkom je dat bezoekers op een pagina uitkomen die niet (meer) bestaat en een 404 foutmelding te zien krijgen.

Waarom gebruik je redirects?

Stel je hebt een pagina met de url https://www.mijnwebsite.nl/alles-over-honden. Het artikel wordt goed gelezen en wordt veel gedeeld op social media. Bovendien begint het goed te scoren in Google en krijg je aardig wat verkeer.

Na een tijdje herschrijf je het artikel en kom je erachter dat het artikel eigenlijk alleen nog over grote honden gaat. Dan is het slim om ook de url aan te passen. Deze wordt: https://www.mijnwebsite.nl/alles-over-grote-honden.

Het gevaar zit hem echter in het feit dat de oude url bekend is bij Google en de social media sites (/alles-over-honden). Stel dat mensen op de link klikken, dan komen ze dus uit op een pagina die niet meer bestaat. De pagina is inmiddels gewijzigd naar /alles-over-grote-honden.

Om te voorkomen dat mensen op die oude url terechtkomen en dan een 404 te zien krijgen, is het slim om een zogenaamde redirect aan te maken. Daarmee stuur je al het verkeer dat binnenkomt op /alles-over-honden door naar de pagina alles-over-grote-honden. Op die manier zorg je ervoor dat je bezoekers nog steeds op de juiste pagina terechtkomen en niet op een dood spoor eindigen.

301 en 302

Er zijn in principe 2 soorten redirects. De zogenaamde 301 redirect en de 302 redirect. Ze werken in de basis hetzelfde, echter is er een subtiel verschil.

Een 301 redirect geeft aan dat de verwijzing permanent is. Google weet dan bijvoorbeeld dat de oude pagina niet meer bestaat en zal de pagina waar naar wordt verwezen in de gaten houden.

Een 302 redirect geeft aan dat een verwijzing tijdelijk is. Dat wil zeggen dat de doorverwijzing later weer zal worden verwijderd. Google weet in dat geval dat het slechts tijdelijk de nieuwe pagina in de gaten moet houden, maar dat de oude pagina nog steeds bestaat!

Wanneer gebruik je redirects?

Er zijn een aantal situaties wanneer je redirects in (zou) moet(en) zetten, dat zijn:

Nieuwe website

Wanneer je een nieuwe website wil lanceren en er al een bestaande website is. Vaak krijgt een website al aardig wat verkeer vanuit Google of andere websites (bijvoorbeeld een dealerpagina van je leverancier, YouTube of Pinterest) en dat verkeer wil je natuurlijk niet kwijt raken wanneer je een nieuwe website lanceert. Daarom zorg je ervoor dat alle pagina’s op de oude website door linken naar een pagina op de nieuwe website. Wanneer een pagina niet meer bestaat kun je deze bijvoorbeeld doorlinken naar de homepage op de nieuwe site, of een pagina die er op lijkt.

URL wijzigen

Wanneer je een pagina wijzigt wil je doorgaans ook de url van die pagina aanpassen. Doordat er een nieuwe URL is, is het belangrijk om ook te zorgen dat de oude url wordt doorverwezen aan de hand van een redirect.

Pagina verwijderen

Soms heb je een bepaalde pagina niet meer nodig en je wil deze verwijderen. Dan is het slim om toch een redirect aan te maken, zodat verkeer dat op die pagina komt alsnog op een andere relevante pagina terecht komt (in plaats van de 404 pagina).

Hoe stel je redirects in?

Een redirect instellen is redelijk technisch. Je doet dit via de website zelf of in het zogenaamde .htaccess bestand. Beide methodes leggen we voor je uit.

Redirects instellen via de WordPress plugin

Het makkelijkste is om de redirects in te stellen via de plugin redirection. Aan de hand van deze plugin kun je eenvoudig vanuit het dashboard al je redirects regelen. Bovendien kun je daarin ook statistieken bijhouden, zoals hoe vaak een redirect is aangeroepen. Het nadeel is dat een redirect via de plugin een fractie trager werkt dan een redirect via de .htaccess.

Nadat je hem hebt geïnstalleerd kun je via de plugin een redirect aanmaken, zoals hieronder in het voorbeeld is te zien. Vul bij bron-url de oude url in (bijvoorbeeld https://echtonline.nl/hosting) en bij doel-url vul je de nieuwe url in (bijvoorbeeld https://echtonline.nl/wordpress/hosting). Vervolgens klik je op verwijzing toevoegen. De plugin zorgt ervoor dat de redirect (verwijzing) goed wordt toegevoegd.

Vervolgens zie je in het overzicht van alle redirects de nieuwe redirect verschijnen. Zoals je in onderstaande screenshot ziet, zie je de oude url (hosting) en daaronder de nieuwe url (wordpress/hosting). Daarnaast zie je ook het aantal keer dat een redirect heeft plaatsgevonden (onder de kolom hits).

Automatisch redirects aanmaken

Daarnaast kun je via deze plugin ook instellen dat wanneer je de permalink van een pagina of artikel wijzigt binnen WordPress, er automatisch een redirect wordt aangemaakt. Super handig! Zo hoef je daar zelf niet meer op te letten, maar komen alle urls altijd uit op de juiste pagina.

404 pagina’s opsporen

Nog een handige feature van deze plugin is dat url’s die leiden tot 404 foutmeldingen automatisch worden opgeslagen. Zo kun je dus in 1 overzicht zien welke url’s niet leiden tot een goede pagina. Deze kun je heel handig vanuit het overzicht doorsturen met een redirect naar de juiste pagina.

Redirects instellen via de .htaccess

Dit is een wat technische manier om redirects in te stellen en hiervoor is het handig wanneer je enige ervaring met FTP en code hebt. Als je niet goed weet wat je doet heb je kans dat je website bij een verkeerde aanpassing niet meer bereikbaar is!

Het nadeel van deze methode is dat je niet bij kunt houden hoe vaak een redirect bezocht is. Het voordeel is echter dan een redirect via de .htaccess altijd een stuk sneller zal zijn dan via de plugin.

Om een redirect toe te voegen aan de .htaccess gebruik je de volgende regel:

Redirect 301 /alles-over-honden/ https://mijnwebsite.nl/alles-over-grote-honden/

Met deze regel wordt al het verkeer van de pagina alles-over-honden doorgestuurd naar alles-over-grote-honden.

Check altijd je redirects!

Wanneer je een redirect toevoegt is het van belang dat je deze altijd handmatig even checkt. Idealiter vanaf een ander apparaat zoals je mobiele telefoon, een andere computer of een tablet. Zo weet je zeker dat je redirect goed werkt en dat bezoekers niet zullen verdwalen.

Hulp nodig bij het instellen van redirects?

Maak een (digitale) afspraak om te zien wat we voor jouw website en bedrijf kunnen betekenen.

Geheel vrijblijvend
Over de auteur

Luuk van Dongen

Ik help ondernemers met het behalen van hun doelen. Samen met jou kijken we naar de (online) kansen voor jouw onderneming en maken we je ondernemersdromen waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *