Wat is hosting en welk hosting pakket is geschikt voor jou?

Wat is hosting?

16 juli 2019 · Beveiliging, Hosting

Om een website op het internet te plaatsen heb je hosting nodig. Maar wat is hosting eigenlijk, waarom is snelle en veilige hosting belangrijk en wat zijn de verschillende opties met betrekking tot hosting? In dit artikel leg ik het je uit.

Op deze pagina

  Hosting is in essentie niets meer of minder dan een stukje ruimte dat je huurt op een computer die dag en nacht is aangesloten op het internet. Een website is een verzameling bestanden (o.a. de code zelf, de database, afbeeldingen, stijlen, lettertypen…) en die verzameling bestanden moet altijd voor iedereen van over de hele wereld toegankelijk zijn.

  Het hosten van je website is dus het plaatsen van je website op een stukje ruimte op een computer die is aangesloten op het internet.

  Een computer die altijd aangesloten is op het internet en dienst doet als opslaglocatie voor een website wordt een (web)server genoemd. Een server wordt vaak opgedeeld in een aantal afzonderlijke, zogenaamde hosting-pakketten. Dergelijke hosting-pakketten kun je afnemen bij een hosting provider, zoals bijvoorbeeld hostnet, one.com of bij ons: Écht Online.

  Bij Godaddy.com (een grote bulk hostingpartij) hebben ze een handige video gemaakt over wat hosting nu precies inhoudt.

  Heb ik een domeinnaam nodig?

  Wanneer je ergens een hosting-pakket afneemt, kent het internet aan dat specifieke plekje een reeks getallen toe. Deze reeks noemen we een IP adres. Via dit IP adres is jouw site te bereiken, je moet het zien als jouw adresgegevens.

  Met die adresgegevens weten jouw gasten precies bij welk huis ze moeten zijn. Echter is een adres makkelijk te onthouden en een IP adres een stuk lastiger. Daarom hebben de slimme mensen achter het internet het Domain Name System (DNS) uitgevonden.

  Het DNS koppelt jouw moeilijk te onthouden IP Adres aan een makkelijk te onthouden domeinnaam zoals mijnwebsite.nl. Wanneer je een domeinnaam en hostingpakket bij dezelfde partij afneemt dan wordt deze koppeling automatisch gemaakt. Vaak kun je bij hostingpartijen ook eerst een domeinnaam vastleggen en er daarna een hostingpakket aan koppelen.

  Hoe werkt het DNS-systeem?

  Elke keer als je een domeinnaam intikt in de adresbalk van je browser, gaat de browser op zoek naar het IP adres dat daarbij hoort. Deze informatie ligt opgeslagen bij de domeinnaam zelf. Als je ergens een domeinnaam registreert wordt het IP adres van het hosting-pakket daarbij opgeslagen in zogenaamde DNS-records. De browser kijkt dus via het DNS waar de domein is geregistreerd en vraagt daar vervolgens het IP adres van het hosting-pakket op. Een gebruiker merkt hier niets van, en ziet alleen de domeinnaam in de browser staan.

  Heb ik een SSL-certificaat nodig?

  Een SSL-certificaat versleuteld de verbinding tussen de browser van je bezoekers en de server waar je website is gehost. Wanneer je een website bezoekt, die via een SSL-certificaat is versleuteld, is het onmogelijk voor andere om jouw data te onderscheppen. Zou het niet versleuteld zijn, dan zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld je wachtwoord en e-mailadres af te kijken wanneer je inlogt op een website. Deze informatie zou immers onversleuteld verstuurd worden naar de server. Voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het zelfs verplicht om een SSL-certificaat te hebben wanneer je gevoelige data verwerkt.

  Als jouw website is beveiligd met een SSL certificaat dan zie je dat aan het slotje in de adresbalk. Daarnaast maakt jouw website verbinding via het https protocol in plaats van het minder veilige http protocol.

  Echt Online is beveiligd met een SSL certificaat

  Een voorbeeld van deze site in Firefox. Je kunt een beveiligde website herkennen aan het feit dat er https in plaats van http voor de domeinnaam staat. Bovendien zie je in veel browsers een slotje staan voor de domeinnaam.

  Wat kost een SSL-certificaat?

  Een SSL-certificaat kost gemiddeld tussen de €10 en €80 per jaar, afhankelijk van een aantal factoren. Wil je bijvoorbeeld meerdere websites onder één certificaat beveiligen? Dan kost dat vaak wat meer. Een simpel – maar zeer veilig – certificaat heb je meestal voor €10/€20 per jaar.

  Omdat bescherming van gegevens van je bezoekers zo belangrijk is, is in Amerika de organisatie Let’s Encrypt opgericht die zelfs gratis certificaten aanbieden. Deze certificaten zijn net zo veilig als betaalde varianten, dus zeer interessant. Wil je hier gebruik van maken? Kijk dan of je hosting-provider het registreren van een Let’s Encrypt certificaat mogelijk maakt. Uiteraard kunnen wij je helpen bij het installeren van een certificaat en bieden we zelf voor onze hosting-pakketten gratis Let’s Encrypt certificaten aan.

  Hoe registreer ik een eigen e-mailadres?

  Wil je e-mailen onder je eigen domeinnaam, bijvoorbeeld info@jouwbedrijfsnaam.nl? Geen probleem. E-mailadressen zijn gekoppeld aan je domeinnaam. Om te kunnen mailen met info@jouwbedrijfsnaam.nl moet je de domeinnaam jouwbedrijfsnaam.nl wel in jouw bezit hebben.

  Heb je de domeinnaam geregistreerd en een hosting-pakket aangevraagd? Top! Dan kun je aan de slag met het aanmaken van e-mailadressen. Dit kun je vaak zelf doen door in te loggen op je hosting-omgeving.

  Heb je een provider waarbij je zelf niets hoeft te doen en alles voor je wordt geregeld (zoals dat bij onze hosting-pakketten het geval is), dan kan je even bellen of mailen en dan wordt alles automatisch in orde gemaakt. Je ontvangt dan een mailtje met de benodigde gegevens.

  Nadat je een e-mailadres hebt aangemaakt moet deze uiteraard ook nog worden gekoppeld aan je computer of telefoon. Om dit te doen zijn er handige handleidingen, die uitleggen waar je de gegevens, die je hebt ontvangen bij het aanmaken, in moet vullen. Wij bieden zelf ook een eenvoudige handleiding aan.

  Welke verschillende soorten hosting zijn er?

  Hosting komt in verschillende soorten en maten, afgestemd op de verschillende behoeftes en wensen. Men onderscheidt vaak de volgende soorten:

  • Shared hosting. Bij shared hosting worden er op 1 server meerdere sites gehost (enkele 100en soms). Je deelt dus 1 server met vele anderen. Het voordeel is dat dit vaak erg goedkope hosting is. Je deelt namelijk de server met vele anderen, en dus zijn de kosten voor de hostingpartij niet hoog. Het nadeel is dat als het druk is op een site op die server, alle andere sites op diezelfde server daar last van hebben. Tijdens piekuren kan shared hosting daarom erg traag zijn. Daarnaast kan er erg veel verschil zitten tussen shared hosting en shared hosting!
  • Dedicated hosting. In plaats van de server waar je website wordt gehost te delen met anderen krijg je een server voor jezelf! Op deze manier heeft het verkeer op andere sites geen invloed op jouw website. Echter is dit natuurlijk een stuk prijziger, omdat de hostingpartij een hele server aan jouw geeft en daar geen andere sites meer op kan zetten.
  • Virtual Private Server (VPS). Een VPS is een eigen virtuele server op een netwerk van fysieke servers. Elke virtuele server heeft zijn eigen besturingssysteem en eigen bestandssysteem. Je heb een volledig eigen server tot je beschikking, waar je alles mee kan doen wat je wil, MAAR je moet deze ook zelf beheren, updaten, en beschermen tegen kwaadwillende personen. Dit is niet iets voor beginners! Het voordeel van een VPS is dat je een echte eigen server hebt die niet wordt beïnvloed door andere sites en virtuele servers op dezelfde fysieke server. Bovendien is een eenvoudige VPS vaak redelijk betaalbaar. Het nadeel is dus dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor het beheer van je server. En dit kan na verloop van tijd een lastig karweitje worden!
  • Managed Hosting. Bij managed hosting wordt alles voor je uit handen genomen en hoef je zelf niets meer te doen, zoals het updaten, beheren en beschermen van je server. Je spreekt met je hosting partij af hoe krachtig jij jouw server wil hebben en zij doen de rest. De voordelen lijken me duidelijk, nooit meer zorgen en omkijken naar je server/hosting. Het nadeel: goedkoop is anders…

  Je website hosten op je eigen computer?

  Vraag je jezelf af: kan ik mijn website niet op mijn eigen computer ‘hosten’? Dan is het antwoord daarop: ja, dat kan zeker. Al is het niet echt een goed idee… Om je website op je eigen computer te hosten moet je jouw computer bereikbaar maken voor het hele internet en moet je computer dag en nacht aanstaan. Als jouw computer uit staat, is je website onbereikbaar. Bovendien is het geen verstandig idee om jouw eigen computer bloot te stellen aan het gehele internet. Daar komen namelijk niet alleen de nette brave internetgebruikers op af, ook de minder vriendelijke hackers en spammers. Er is erg veel technische kennis nodig om je daar goed tegen te weren. De meeste internetproviders (zoals KPN, Ziggo, XS4ALL) denken hier hetzelfde over en hebben het dus ook extra moeilijk gemaakt om jouw computer bloot te stellen aan het hele internet.

  Hosting en onderhoud bij Écht Online

  In plaats van zelf aan de slag te gaan of een hostingpakket te regelen bij een van de vele hosting providers, kun je de hosting van de website ook aan ons uitbesteden. Het voordeel van onze pakketten is dat we niet alleen de hosting verzorgen, maar ook het onderhoud van je website. Onze pakketten zijn een combinatie van managed hosting en VPS hosting. Je website staat op een aparte ruimte, waar verder geen andere websites worden gehost. Bovendien zorgen wij ervoor dat de server en de software altijd up-to-date zijn. Het voordeel? Normaal kosten managed hosting-pakketten al snel meer dan €50 per maand, zonder onderhoud van de website zelf. Wij bieden het volledige pakket aan voor slechts €27,95 per maand. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om je website volledig door ons te laten onderhouden.

  Waarom is onderhoud belangrijk?

  Achterstallig onderhoud zorgt ervoor dat je website gevaar loopt en kans heeft om gehackt te worden. Onder achterstallig onderhoud verstaan we vooral het niet updaten van plugins, templates en WordPress zelf. Vele updates zijn er niet alleen om nieuwe functionaliteiten toe te voegen, maar juist ook om mogelijke veiligheidsrisico’s te voorkomen. Neem je bij ons hosting af? Dan zorgen wij dat je website altijd up-to-date is. Daardoor hoef je je nooit zorgen te maken over je website, dat doen wij wel voor jou. 

  Inbegrepen bij onze hosting pakketten

  Bij onze pakketten zijn onder andere de volgende zaken inbegrepen:

  • Snelle SSD-hosting: 512mb RAM, 1 CPU en 5gb opslag (is uit te breiden).
  • Gratis Let’s Encrypt SSL-certificaat.
  • PHP 7.2 (maakt je site extra snel).
  • Inclusief domeinnaam.
  • Onbeperkt aantal mailboxen.
  • Gratis verhuisservice.
  • Dagelijkse veiligheidschecks.
  • Dagelijkse backups.

  Gratis onze hosting testen

  Heb je last van het feit dat jouw (WordPress) site erg traag is? We regelen graag een test account voor je in, zodat je de snelheid van onze hosting kunt ervaren. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

  Hulp nodig bij kiezen?

  Hulp nodig bij het kiezen van een hostingpartij? Kijk dan even op webhosters.nlhostingwijzer.nl of hostingvergelijken.eu.

  Over de auteur

  Luuk van Dongen

  Ik help ondernemers met het behalen van hun doelen. Samen met jou kijken we naar de (online) kansen voor jouw onderneming en maken we je ondernemersdromen waar.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *