WordPress Cache legen

15 oktober 2021 · Handleiding, Wordpress

Voor al onze websites maken wij gebruik van zogenaamde caching modules (spreek uit als het Engelse cashing). Met een caching module wordt jouw website aanzienlijk sneller. Dat heeft enorme voordelen, voor zowel de bezoeker als voor je positie in Google (want Google ❤️ snelle websites).

Soms zie je echter na het aanpassen van je website deze aanpassingen niet direct verschijnen. Dat kan heel frustrerend zijn, maar gelukkig is er een simpele oplossing. Het komt namelijk door deze caching modules. Hoe dat komt en hoe je het oplost leg ik je hieronder uit.

Op deze pagina

    Wat is Caching?

    Caching is een verzamelnaam voor een heleboel technieken om (onder andere) websites sneller te maken. Met caching wordt ervoor gezorgd dat bepaalde handelingen niet vaker dan nodig worden uitgevoerd. Daardoor wordt dubbel werk voorkomen en zal de website aanzienlijk sneller laden.

    De caching waar we het in dit artikel over hebben – en die wij dus op al onze websites toepassen – noemen we full page caching (die naam mag je meteen weer vergeten).

    Hoe werkt (full page) caching?

    Bij deze vorm van caching wordt er gebruikt gemaakt van een speciale techniek om een website sneller te maken. Wanneer je een website bezoekt, gebeurt het volgende:

    1. Jij gaat (bijvoorbeeld) naar www.echtonline.nl/contact.
    2. Jouw browser (Chrome, Internet Explorer, Safari, Edge…) stuurt een verzoek naar de server waar de website wordt gehost om te zorgen dat jij de juiste pagina te zien krijgt.
    3. Vervolgens wordt op de server alle benodigde informatie verzameld. Deze informatie komt onder andere uit een database waar alle informatie over deze pagina is opgeslagen.
    4. Met deze informatie wordt de pagina opgebouwd. Er wordt berekend hoe de pagina er uit moet zien en alle informatie uit de database wordt op de juiste plekken in de pagina gezet.
    5. Vervolgens wordt de pagina teruggestuurd naar jouw browser waar jij hem te zien krijgt.

    Echter is het vaak zo dat sommige pagina’s bijna nooit veranderen, waarom zou je dan toch elke keer die pagina opnieuw opgebouwd moeten worden? Een contact pagina verandert vaak alleen maar bij een nieuw telefoonnummer of e-mailadres. En dat gebeurt doorgaans niet jaarlijks.

    Zonde van de tijd hoor ik je zeggen… en daar heb je helemaal gelijk in!

    Hier komt het principe van (full page) caching om de hoek kijken. Caching zorgt ervoor dat de pagina die je bezoekt wordt opgeslagen op de server. De volgende keer als iemand dezelfde pagina bezoekt dan wordt niet de hele pagina opnieuw opgebouwd, maar wordt die opgeslagen versie getoond.

    Deze opgeslagen versie wordt in een mapje opgeslagen en dat mapje met al die opgeslagen pagina’s noemen we de cache.

    Kortom: in plaats van dat de server elke pagina opnieuw moet opzoeken in de database en van top tot teen op moet bouwen, wordt er simpelweg een opgeslagen versie uit de cache getoond.

    Is er nog geen opgeslagen versie in de cache aanwezig? Dan gaat de server deze pagina alsnog opbouwen (met een ander woord: cachen).

    Gelukkig is de server dan wel zo slim om deze pagina op te slaan, zodat de volgende bezoeker die dezelfde pagina komt bezoeken wél de opgeslagen versie uit de cache te zien krijgt.

    Voila, dat is het principe van caching in een notendop. Slim toch?

    Waarom zie ik mijn aanpassingen niet?

    Soms doe je een aanpassing aan je website, maar als je de website bezoekt dan zie je de aanpassingen helemaal niet…

    Misschien voel je het antwoord al een beetje aankomen.

    Dit komt door de cache. De pagina die je bekijkt kan dus een opgeslagen versie uit de cache zijn in plaats van de allernieuwste versie van die pagina. Er is dan nog geen nieuwe versie van die pagina in de cache opgeslagen.

    Meestal worden pagina’s na het doen van aanpassingen automatisch uit de cache verwijderd. De volgende keer dat iemand die pagina bezoekt wordt er dan automatisch een nieuwe versie van opgeslagen in de cache.

    Soms gebeurt het dat na een aanpassing de pagina niet uit de cache wordt verwijderd. Dan moet je handmatig de cache leegmaken. Gelukkig is dat erg simpel.

    Handmatig de cache verwijderen

    Om de cache leeg te maken, moet je ingelogd zijn.

    Ga naar de zwarte balk bovenaan de website. Daar vind je het kopje WP Rocket.

    Ga daar met je muis op staan en dan klik je in het menu wat verschijnt op het kopje “Cache legen“.

    En dat is alles. Het kan even duren voordat de actie is uitgevoerd, maar blijf even rustig wachten.

    Wat er gebeurt is dat alle pagina’s die op dat moment zijn opgeslagen in de cache worden verwijderd. De volgende keer als een van de pagina’s op jouw website wordt bezocht wordt er weer een nieuwe versie van die pagina opgeslagen in de cache.

    Zo gaat dat voor elke pagina totdat ze allemaal weer in de cache aanwezig zijn.

    Heb je nog vragen over caching of het sneller maken van jouw website? Neem dan gerust even contact met ons op!

    Over de auteur

    Luuk van Dongen

    Ik help ondernemers met het behalen van hun doelen. Samen met jou kijken we naar de (online) kansen voor jouw onderneming en maken we je ondernemersdromen waar.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *