Wat is een child theme?

Wat is een child theme?

12 mei 2020 · Websites, WooCommerce, Wordpress

Misschien heb je wel eens gelezen dat je voor WordPress altijd een child theme moet gebruiken. Maar wat is een child theme en waarom moet je die gebruiken? In deze handleiding vind je alles wat je moet weten over WordPress child themes.

Wat is een thema?

Als je (regelmatig) met WordPress werkt dan ben je vast wel bekend met de zogenaamde thema’s. Soms worden ze ook wel templates of themes genoemd.

Thema’s of templates zijn een belangrijk onderdeel van WordPress!

Een van de grootste voordelen van een thema of template is dat je niet vanaf nul begint met het bouwen van een website. Het thema dat je gebruikt is als het ware een fundament of blokkendoos waarmee je een WordPress site helemaal op kunt bouwen.

Het thema dat je gebruikt bepaalt hoe jouw WordPress website er uit komt te zien. In het thema wordt bepaald welke kleuren er op de site worden gebruikt, hoe het menu er uit komt te zien en welke lettertypes worden gebruikt. De meeste thema’s bieden tegenwoordig een makkelijk optie-paneel waarmee je deze instellingen zelf ook nog aan kunt passen.

Daarnaast bieden de meeste thema’s ook een pagina bouwer, oftewel page builder aan. Vroeger moest je verstand hebben van code om pagina’s mooi op te kunnen maken. Met een pagina bouwer gaat dat heel erg eenvoudig doordat je zelf blokken in de juiste posities kunt slepen.

Al met al zorgt een thema ervoor dat je niet vanaf nul begint en in relatief korte tijd en zonder kennis van code toch een professionele website in elkaar kunt zetten.

Wanneer heb ik een child theme nodig?

Soms voldoet een thema wat je hebt aangeschaft niet helemaal aan je wensen. Het logo mag iets meer naar links… de lettertypes mogen een tikje groter voor de kopjes en de footer mag net iets meer ruimte krijgen.

Soms kun je dat soort zaken niet instellen in het admin paneel en dan moet je toch zelf aan de slag met de code of iemand in dienst nemen die dat voor je zou kunnen doen. Je moet soms echt in de bestanden van het template om bepaalde zaken aan te kunnen passen.

Zonder risico een thema updaten

Hier schuilt echter ook meteen het gevaar… Een thema krijgt regelmatig updates met nieuwe functies en verbeteringen. Deze updates zijn belangrijk want ze verbeteren ook de beveiliging van je WordPress website.

Het probleem zit hem in het feit dat bij een update van het thema vaak alle bestanden worden overschreven. Doe je handmatige aanpassingen aan je website? Dan worden die aanpassingen dus ook overschreven bij een update…

Daarom de volgende regel: Doe je aanpassingen aan de code in de bestanden van je thema? Zorg dat je dan altijd een child-thema gebruikt!

Hoe installeer ik een child theme?

Het installeren van een child-theme is relatief eenvoudig. De meeste templates bieden automatisch de mogelijkheid om een child-theme te installeren. Vaak zit het child theme bij de bestanden wanneer je een thema aan hebt geschaft.

Sommige templates bieden geen mogelijkheid om het child theme te installeren. In dat geval moet je handmatig een child-theme aanmaken. Dat doe je op deze manier.

Over de auteur

Luuk van Dongen

Ik help ondernemers met het behalen van hun doelen. Samen met jou kijken we naar de (online) kansen voor jouw onderneming en maken we je ondernemersdromen waar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *