Tegenwoordig worden bijna alle sites gemaakt op basis van een CMS, een Content Management Systeem. Maar wat kun je met zo’n systeem, welke systemen zijn er allemaal en welke systemen gebruiken wij bij écht online?. Je leest het allemaal in dit artikel.
Allereerst, wat is een Content Management Syste(e)m? Nou, eigenlijk zegt de naam zelf al wat het is: een content/inhoud beheer systeem. Met een CMS kun je nieuwe dingen op je site plaatsen, bestaande dingen aanpassen en (verouderde) dingen van je site afhalen. Je kunt dus zelf nieuwe blog artikelen toevoegen, teksten aanpassen of oude foto’s verwijderen en vervangen voor recente foto’s.
Waarom is zo’n CMS dan belangrijk voor mij?
Nou, met zo’n systeem kun je dus hee(eeee)l eenvoudig je site up-to-date houden. Dit zal je in dank afgenomen worden door zowel de bezoekers van je site als door Google. Beiden houden van ondernemers die niet stil staan, de laatste ontwikkelingen volgen en bezig zijn met hun relatie met hun (potentiële) klanten. Doordat je met een CMS zelf je site kan beheren, ben je dus (als het goed is!) continu bezig met het vernieuwen van je site en zal je daardoor meer bezoekers en dus potentiële klanten trekken.
Plugins: eindeloos uitbreiden
Een ander voordeel van een CMS is: aangezien er zo veel sites draaien op een CMS zijn er dus dagelijks heel veel mensen die werken met een CMS. Daardoor is er voor bijna elk probleem een bestaande (al dan niet gratis) oplossing in de vorm van een plugin, dat is een stukje software dat je installeert in je CMS. Zo heb je plugins voor contactformulieren, slideshows of portfolio’s. Maar ook ingewikkelde problemen kennen bestaande oplossingen. Wil je iets verkopen op je site? Dan installeer je heel eenvoudig een complete webwinkel in je CMS! Inclusief betaal- en verzendoplossingen.
Templates: nieuw uiterlijk in een handomdraai
Naast het uitbreiden van je CMS doormiddel van plugins, zijn voor de meeste Content Management Systemen ook een heleboel templates geschreven. Een template is als het ware een schil die je over een CMS plaatst. In die ‘schil’ wordt het uiterlijk bepaalt dat aan de voorkant van de site te zien is. Dat is dus het gedeelte van de site dat wordt gezien door een bezoeker van de site. In een template worden de kleuren bepaalt, de lettertype, de layout, hoe het menu er uit ziet, etcetera… Het voordeel van een CMS is dat je heel eenvoudig een andere template kan installeren als je een nieuwe uiterlijk voor je site zoekt. Pagina’s, menu’s en blog artikelen blijven gewoon bestaan en krijgen allemaal een nieuw uiterlijk volgens de stijlen die gedefinieerd zijn in de nieuwe template! Je kan dus in een handomdraai het complete uiterlijk van je site vernieuwen.
Welke systemen zijn er allemaal?
Er bestaan legio verschillende CMS systemen met elk hun eigen voor- en nadelen. De bekendste drie systemen zijn WordPress, Joomla en Drupal. Deze laatste twee CMS systemen zijn vooral meer technisch en worden veelal gebruikt om zwaardere websites te maken. Ze zijn niet per se alleen een CMS, maar ook een framework (stuk software) om echte applicaties mee te bouwen. Joomla en Drupal zijn beide uitstekende Content Management Systemen, maar wij gaan eigenlijk alleen voor:
WordPress
WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld. Daarom zijn er ook zo ontzettend veel plugins en templates beschikbaar en is er een heel erg levendige community van WordPress gebruikers en ontwikkelaars. WordPress wordt regelmatig geüpdatet en krijgt vaak nieuwe handige functies. Mede daarom is WordPress het CMS waar wij mee werken en waar we stiekem zelfs een beetje verliefd op zijn!
WordPress is ontstaan als blogplatform, maar wordt inmiddels ook gebruikt om complete websites mee te maken. Volgens de website BuiltWith draait 25% van de 10.000 grootste sites op WordPress. In totaal zijn er naar schatting momenteel ongeveer 75 miljoen – ja inderdaad 75 MILJOEN – sites die wordpress als CMS gebruiken.
Waarom WordPress?
WordPress is heel toegankelijk, is makkelijk te leren en kent eindeloze uitbreid-mogelijkheden. WordPress is gemaakt naar moderne standaarden en kent een hele actieve community. Doordat WordPress is begonnen als blog-platform, is WordPress minder geschikt om hele zware websites te draaien. Echter is dat ook niet helemaal waar, want met de juiste optimalisatie kunnen ook grote, zware sites met miljoenen bezoekers eenvoudig draaien op Wordpress. Sites van bijvoorbeeld de BBC, CNN, Sony, MTV, James Bond (007) en zelfs de website van de snelste man ter wereld (Usain Bolt) draaien gewoon op WordPress!
Kortom WordPress:
- Is het populairste CMS ter wereld
- Is meer dan 140 miljoen keer gedownload (Joomla > 30 miljoen, Drupal > 15 miljoen)
- Is gratis!
- Heeft meer dan 5000 templates om uit te kiezen
- Heeft meer dan 30.000 plugins voor uitgebreide functionaliteit (zelfs een gratis plugin voor webwinkels!)
Geef een reactie