WordPress

Iedereen praat erover: Wordpress. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van het systeem en wat kun je er allemaal mee? Na het lezen van deze pagina weet jij wat je met Wordpress kunt doen.

De kans is groot dat je als ondernemer of internetgebruiker wel eens van WordPress hebt gehoord. Zeker als je ooit bezig bent geweest met het (laten) maken van een nieuwe website. Voor degene die het nog niet kennen: WordPress is  het meest gebruikte CMS systeem ter wereld. Volgens verschillende bronnen draait zelfs 34% van het hele internet op WordPress.

Wat is WordPress?

Zoals gezegd is WordPress een CMS systeem. Dat is een afkorting voor een content management system. Oftewel een programma waarmee je heel eenvoudig de inhoud van een website kunt beheren en aanpassen zonder verstand van coderen of programmeren te hebben. WordPress is geboren als tool om te bloggen. Met WordPress kon (en kun) je heel eenvoudig en snel een blog opzetten.

Maar daar bleef het niet bij. Steeds meer mensen en bedrijven gingen WordPress inzetten als tool om hun website te maken en te beheren. De makers van WordPress zagen dat en ze gingen steeds meer functies toevoegen om, naast een blog, een volledige website te kunnen bouwen en beheren. Op die manier groeide WordPress uit van blog platform tot een complete tool om websites te bouwen en te beheren.

Wordpress, het open source content management systeem

Voorbeeld van het WordPress systeem wanneer je inlogt aan de “achterkant”.

WordPress is Open Source

WordPress is een open source systeem. Dat houdt in dat WordPress niet in handen is van één bedrijf. Iedereen die het wil kan WordPress installeren op zijn of haar computer of op het internet en er is geen partij die er volledige controle over heeft. Daarnaast zijn er honderden, zo niet duizenden mensen die continu mee helpen met het ontwikkelen van het WordPress systeem. Het voordeel van een open source systeem is dat de code voor iedereen inzichtelijk is. Daarom kan iedereen ook een steentje bijdragen

Plugins om WordPress uit te breiden

Het andere voordeel van het feit dat WordPress open source is, is dat iedereen het systeem uit kan breiden. WordPress is zo ontwikkeld dat iedereen plugins kan schrijven om de functionaliteiten van het systeem uit te breiden. Zo zijn er plugins voor elk denkbare wens.

Je kunt bijvoorbeeld van jouw WordPress website heel eenvoudig een webwinkel maken via WooCommerce. Met deze plugin heb je de mogelijkheid een complete shop te draaien inclusief productbeheer, orderbeheer, verzendingen, betalingen, kortingsacties en nog veel meer.

Daarnaast zijn er plugins voor contactformulieren, reserveringssystemen, het optimaliseren van de SEO, het aanbieden van online cursussen, het verbeteren van de veiligheid van je website, voor het verbeteren van de snelheid van je website, het runnen van een compleet forum binnen WordPress… Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken en je kan het realiseren binnen WordPress.

Wordpress plugins

De “voorkant” van WordPress aanpassen

Via WordPress kun je heel eenvoudig de inhoud van je website aanpassen. Je voegt teksten toe, past afbeeldingen aan en plaatst  een video op de plek die jij wil. Uiteraard moeten die informatie er aan de voorkant mooi uit zien. Daar zijn thema’s voor bedacht. Met een thema bepaal je aan de voorkant (het gedeelte dat jouw bezoeker ziet) hoe alles er uit komt te zien. Je kunt in WordPress meerdere thema’s installeren en switchen tussen de verschillende thema’s.

Er zijn duizenden thema’s om uit te kiezen. De ene betaald en de andere gratis. Voor elke branche en type website zijn er thema’s beschikbaar vanuit waar jij jouw website kunt realiseren.

Hoe populair is WordPress

Zoals gezegd is WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld. Naar schatting draait zo’n 34% van het hele internet (!) op WordPress. Als je kijkt naar het marktaandeel van WordPress binnen de totale omvang van CMS-systemen dan wordt in 2 op de 3 gevallen WordPress als CMS gebruikt.

Met andere woorden, WordPress is gigantisch populair.

De voordelen van WordPress

Het voordeel van zo’n populair systeem is dat er – zoals eerder genoemd – honderden, duizenden mensen mee helpen met de ontwikkeling van WordPress en haar plugins. WordPress heeft (mede) daardoor enkele grote voordelen:

  • Continu vernieuwing
    Doordat er zo gigantisch veel mensen bezig met het gebruiken en ontwikkelen van WordPress, worden er continu nieuwe functionaliteiten en verbeteringen toegevoegd aan het systeem. En zoals eerder gezegd bestaan er ook duizenden plugins die telkens worden verbeterd. Daarnaast wordt er continu aan de veiligheid en stabiliteit van WordPress gewerkt, om het systeem optimaal te laten draaien.
  • Eindeloos veel mogelijkheden
    Wordpress is eindeloos uit te breiden met plugins en thema’s. Voor honderden problemen zijn er al duizenden oplossingen bedacht. En bestaat er geen oplossing? Doordat WordPress is zo gebouwd dat iedereen functionaliteiten toe kan voegen. Daar heb je uiteraard wel enige programmeer kennis voor nodig, maar wees gerust: daarbij kunnen wij je helpen.
  • Volledige controle over je website
    Wordpress stelt je in staat om volledige controle over je eigen website te hebben. Je kunt zelf teksten aanpassen, menu’s wijzigen en foto’s updaten. Ideaal als je graag jouw klanten op de hoogte wil houden. Bovendien wordt een website, die in beweging is, beter gevonden in Google.
  • Ideaal voor SEO
    Wordpress is ideaal om snel aan de slag te gaan met de vindbaarheid van je website. De meeste SEO experts raden dan ook het gebruik van WordPress aan. In de basis is het systeem zeer zoekmachine-vriendelijk en met de uitbreiding van de Yoast SEO plugin heb je alle gereedschappen binnen handbereik om de vindbaarheid van je website te optimaliseren.

De nadelen van WordPress

We zouden liegen als we zeggen dat WordPress geen nadelen heeft. Elk systeem of programma van een dergelijke omvang brengt logischerwijs nadelen met zich mee. Gelukkig zijn er voor die nadelen ook goede oplossingen te vinden.

  •  Veel bots en spam
    Doordat WordPress zo populair is, komen er ook mensen op af die kwade bedoelingen hebben. Dit gebeurt vaak in de vorm van automatische computer netwerken (zogenaamde bots). Die bots proberen spam te versturen of automatisch bepaalde zwaktes van niet geüpdatete WordPress systemen uit te buiten. Hier kun je je tegen beschermen door er voor te zorgen dat je WordPress website altijd up-to-date is. Een up-to-date systeem heeft aanzienlijk minder kans om gehacked te worden.
  • WordPress kan traag worden
    In de basis is WordPress erg snel. Echter hoe meer plugins en thema’s je installeert, hoe meer kans je hebt dat de website trager wordt. Dat komt doordat elke plugin en elk thema code uit moet voeren en in de basis is het zo: hoe meer code, hoe trager een website. Gelukkig zijn hier een aantal simpele oplossingen: let gewoon op met het aantal plugins dat je installeert. Zorg dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn en installeer zogenaamde caching plugins. Deze zorgen ervoor dat je website optimaal zullen draaien. Wij kunnen je daar uiteraard bij helpen met ons WordPress onderhoudspakket.

Voorbeelden van WordPress Websites

Benieuwd wat je met WordPress kunt bouwen? Nou dan hebben we hier voor jou een aantal voorbeelden op een rijtje gezet. Deze sites zijn allemaal gebouwd met WordPress.


  • Misfits Uden - website voorbeeld

    Misfits Uden
    Bekijk website

     


  • Bij ons Aniek - website voorbeeld

    Bij ons Aniek
    Bekijk website

     


  • De Eetkaamer - website voorbeeld

    De Eetkaamer
    Bekijk website

     


  • Goessens Podologie - website voorbeeld

    Goessens Podologie
    Bekijk website

     


  • Talpa Underground - website voorbeeld

    Talpa Underground
    Bekijk website

     


  • Deurbeslag Expert - website voorbeeld

    Deurbeslag Expert
    Bekijk website

     

Hulp nodig bij WordPress?

Ben je op zoek naar een (nieuwe) WordPress website? Of heb je hulp nodig bij het updaten of onderhouden van jouw website? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Neem gerust eens contact met ons op om te kijken hoe we jou verder kunnen helpen.

Hulp nodig bij Wordpress?

Wij helpen je graag met het realiseren van een nieuwe Wordpress website. Ook voor onderhoud en ondersteuning ben je aan het juiste adres.