Wat is Mailchimp en wat kun je ermee?

Mailchimp: de perfecte tool om nieuwsbrieven te versturen

29 juni 2019 · E-mailmarketing

Mailchimp is een programma voor e-mailmarketing waarmee je heel eenvoudig nieuwsbrieven per e-mail kunt versturen. Met Mailchimp kun je heel eenvoudig je lijst met abonnees beheren en aanmeldformulieren op je (WordPress) website plaatsen.

Het grote voordeel van Mailchimp is dat het een gratis pakket heeft waarmee je zo goed als het volledige pakket kunt gebruiken. Je hoeft voor Mailchimp geen programma op je computer te installeren aangezien het volledig in de cloud draait. Dat wil zeggen dat je vanuit mailchimp.com je mailcampagnes volledig kunt beheren waar en wanneer je maar wilt. In dit artikel leggen we je uit wat Mailchimp is, hoe je het gebruikt en hoe je jouw bedrijf laat groeien met het versturen van een goede nieuwsbrief. 

Waarom zou je als ondernemer nieuwsbrieven moeten versturen?

Voordat we verder gaan wil ik eerst even een misverstand uit de wereld helpen: nieuwsbrieven werken, ze werken zelfs fantastisch goed! Ze werken zo goed dat vaak wordt gezegd dat van alle marketing methods e-mailmarketing de hoogste ROI en conversie heeft. Met andere woorden: van alle marketingmethodes die er zijn kun je met elke euro die je in e-mailmarketing (nieuwsbrieven) stopt het meeste rendement maken.

Met een nieuwsbrief kun je heel eenvoudig jouw kennis en nieuws over je bedrijf delen en zo jouw (potentiële) klanten erg eenvoudig op de hoogte houden. Doordat je elke maand, of zelfs elke week een contactmoment met je klanten hebt, kom je telkens bij ze in het hoofd. Daardoor gaan ze jouw als persoon of jouw bedrijf steeds beter herkennen. 

Uiteraard zijn er nog veel meer redenen om nieuwsbrieven te sturen. Daar lees je meer over in het artikel over nieuwsbrieven.

Één ding moet je me wel beloven. Gebruik op je website het woord “nieuwsbrief” zo min mogelijk. Want wie wil zich nu aanmelden voor een nieuwsbrief? Uiteraard heet zo’n ding wel een nieuwsbrief, maar nieuwsbrief klinkt nu eenmaal niet bepaald sexy. Klanten willen wel graag op de hoogte worden gehouden, maar schrijven zich niet graag in voor een nieuwsbrief.

Wat kost Mailchimp?

Het voordeel van Mailchimp is dat je het kunt gebruiken met een gratis abonnement. Tot 2000 mail-adressen is het programma volledig gratis. Ideaal dus om als starter gebruik van te maken. Ga je over de 2000 adressen heen? Dan is het nog steeds geen dure aangelegenheid. Voor een paar tientjes in de maand heb je dan toegang tot het volledige programma.

De voordelen van Mailchimp

 1. Gratis pakket
  1. 2.000 contacten, 1 lijst, 10.000 mails per maand
 2. Koppelingen
 3. Makkelijk mails ‘bouwen’
  1. Drag and drop builder
 4. Automatisering
 5. Gebruiksvriendelijkheid
 6. Mailings plannen
 7. Responsive mailings
 8. Inschrijfformulieren integreren in je website

Hoe werkt Mailchimp: een minihandleiding

Account aanmaken -> link naar de website

Algemene terminologie

 • Campaigns
 • Template
 • Audiences

Stappen

 • Lijst aanmaken
 • Bedanktmail instellen
 • Contacten importeren
 • Nieuwsbrief aanmaken (HTML/plat)
 • Nieuwsbrief versturen
 • Rapportage inzien

Mailchimp alternatieven

Uiteraard is Mailchimp niet het enige bedrijf dat nieuwsbrieven aanbiedt. Er zijn legio andere bedrijven & tools te vinden.

Over de auteur

Luuk van Dongen

Ik help ondernemers met het behalen van hun doelen. Samen met jou kijken we naar de (online) kansen voor jouw onderneming en maken we je ondernemersdromen waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *